piątek, 23 września 2016

Przepis: Ciasto kruche z malinami

Uwielbiam kruche ciasta.. Są łatwe i szybkie w wykonaniu, ale jakie pyszne... :D Ten przepis znalazłam gdzieś w necie i okazał się skuteczny. :P 

Do ciasta będą potrzebne :
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny (zimnej) 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
3 łyżki cukru pudru 
5 żółtek 

Mąkę razem z proszkiem oraz margaryną ugnieść. Dodać pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Podzielić ciasto na dwie części 60-40%, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 15 min. 
Po 15 minutach wyjąć większą część i wyłożyć do blachy. Piec 20 min w 190 stopniach. 

Składniki na piankę budyniową:
5 białek 
1 szklanka drobnego cukru 
2 opakowanie cukru waniwoiowego (2x 40g) 
1/2 szklanki oleju słonecznikowego 
Ubić białka na sztywno, powoli, stopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubijać. Dodać budyń, olej. Dokładnie wymieszać. 

Na ostudzone ciasto wyłożyć piankę. Posypać malinami, pokruszyć pozostałą część ciasta. 
Piec 30-40 min w 190 stopniach aż ciasto się zarumieni. 

Smacznego! :D










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz